Thor Cup ’21

THOR CUP ’21

Egyéni háziverseny

2021.12.04.

Helyszín: Thor Gym Újbuda – 1116. Budapest, Nándorfejérvári út 40./A

 

Immáron nyolcadik alkalommal csaphatnak össze a kompetitív hölgyek és urak a Thor Legfittebb embere címért. Sajnos tavaly a verseny a korlátozások miatt elmaradt, azonban idén annál nagyobb lendülettel és várakozással nézünk az esemény elé!

Ebben az évben a korábbiakhoz képest picit színesítjük az eseményt, hiszen a feladatkörök közepette a TightHold streetworkout kupa döntőjét is megrendezik Szarka Ákosék, mely látványos programnak ígérkezik, így a nézők és szurkolók megcsodálhatják a srácok gimnasztikus képességeit.

Visszatérve a Thor kupára:

Idén is, ahogy a hagyomány és a tudomány diktálja, a kondicionális képességek mentén,

Erő és állóképesség, mérjük a versenyzők képességeit.

A feladatokat a Thor Gym edzői gárdája, Szentes Balázs és Becher Kristof vezetésével dolgozta ki.

Az idei versenyfeladatok ismertetését November 8-tól kezdjük!
 

Első feladat – Erő teszt

 

A feladatsort a következő sorrendben kell végrehajtani:

1.Front Squat, 2. Bench Press

Három ismétléses max keresése.

A versenyzőnek figyelembe kell vennie, hogy önállóan, saját magának kell a racket beállítani, a rúdat átsúlyozni. A feladathoz használható eszközök: csukló- és térdszorító, súlyemelő öv és cipő. A feladatban az elért ismétlésszámok számítanak.

SZTENDERDEK:

Három ismétléses maximum keresése elölguggolásban és fekvenyomásban

A versenyző a feladatot guggolással kezdi, majd pedig fekvenyomással folytatja. Mindkét gyakorlatban 3 ismétlést kell végrehajtania a lehető legnagyobb súllyal. A feladatra 10 perc áll rendelkezésére, mely idő alatt tetszőleges számban kísérelheti meg a gyakorlatok végrehajtását.

A versenyzőnek önállóan kell a racket, és a padot beállítania a gyakorlatokhoz, illetve neki kell a tárcsákat fellapozni a rúdra.

A feladathoz használható „extra” eszközök: csuklószorító, vagy bandázs, térdgumi, súlyemelő cipő és erőemelő öv.Guggolásnál használható sarokalátét. Nem használható térdbandázs és könyökgumi, valamint speciális guggoló -vagy fekvenyomó ruházat.

Felhasználható tárcsák méretei: 1,25kg; 2,5kg; 5kg; 10kg; 20kg, melyekből tetszőleges számú használható a gyakorlatok során.

A fekvenyomásnál használható segítő (spotter) a biztonságos végrehajtás céljából, azonban ő a feladat során nem beszélhet, és a megkezdett gyakorlatba nem nyúlhat bele. Ha ezt mégis megteszi, azzal az adott gyakorlat érvénytelenné válik. Guggolásnál nem használható segítő.

A versenyző a platformon kezd, kezében nincs semmi. A bíró jelzésére kezdi el a feladatsort, s kezdi el felpakolni a tárcsákat a rúdra. A racket előzetesen beállíthatja guggoláshoz, és felteheti rá a rudat is.

Guggolás:

A gyakorlat során a versenyző arccal a rack felé néz, először a rudat kiemeli a rack villájából, majd hátralép. Ha felvette a kiinduló pozíciót (nyújtott térdízület, rúd a megfelelő helyen), a bíró jelzésére kezdi el a gyakorlatot végrehajtani. A vezetői jel után a versenyzőnek be kell hajlítania a térdét mindaddig, míg a csípőcsontnál a comb legfelső része már a térd legfelső csúcsa alá kerül. Ezt követően a versenyzőnek úgy kell felállnia álló helyzetbe, hogy a térdei nyújtva legyenek.A gyakorlatból három ismétlést kell végrehajtani a mozgássztenderdeket betartva. A mozdulat során súlyemelő fogás és keresztezett fogás egyaránt alkalmazható, valamint használható gurtni is.

Érvénytelen guggolás okai:

• Abban az esetben, ha nem sikerül álló helyzetbe jutni úgy, hogy a térdek nyújtott pozícióban legyenek.

• A versenyző három ismétlésnél kevesebbet hajt végre.

• A versenyző a bírói jelzés előtt kezdi el a gyakorlatot.

• A versenyző a mozdulat során hátra- vagy előrelép, vagy a lábfej oldalirányban elmozog.

• A versenyző nem éri el a kellő mélységet, azaz a comb felső része (a csípőcsontnál) nem kerül a térd legfelső csúcsa alá.

• A mozdulat alsó pontján történő dupla rugózás, vagy pozitív szakaszában bekövetkező lefelé irányuló mozgás esetén.

• A versenyző a gyakorlat végeztével nem a rack villájába helyezi vissza a rudat.

Fekvenyomás:

A gyakorlat során a versenyzőnek a hátán kell feküdnie, fejének, vállának, és fekenének érintenie kell a pad felületét. A talpaknak egész felületükön a padlón kell lenniük. A hüvelykujjnak át kell fognia arudat. Ezt a pozíciót a gyakorlat során végig meg kell tartani.

A kezdés jelet követően a rudat le kell engedni a mellkasra, vagy a hasi felületre, majd visszajuttatni tőle kartávolságba egészen addig, míg a könyök ízület már nyújtott pozícióba kerül. A gyakorlat során három ismétlést kell végrehajtani a mozgássztenderdeket betartva.

Érvénytelen gyakorlat okai:

• Abban az esetben, ha nem sikerül a rudat kinyomni jutni úgy, hogy a könyökök nyújtott pozícióban legyenek.

• A versenyző három ismétlésnél kevesebbet hajt végre.

• A versenyző a bírói jelzés előtt kezdi el a gyakorlatot.

• A versenyző a gyakorlat során megemeli a vállát, fejét, vagy fenekét a padról, vagy elmozgatja a kezeit oldalirányban a rúdon, vagy mozgatja a lábát a talajon.

• A rúd nem érinti meg a test felületét – azaz a mellkast vagy a hasi felületet.

• A mozdulat alsó pontján történő dupla indítás, vagy pozitív szakaszában bekövetkező lefelé irányuló mozgás esetén.

• A versenyző segédje (spotter) hangosan beszél a versenyzőhöz, vagy belenyúl a gyakorlatba.

• A versenyző a gyakorlat végeztével nem a rack villájába helyezi vissza a rudat.

 

 

 

Második feladat: Anaerob teszt

 

AMRAP 5 perc

Kettlebell dupla clean és push press

 

Nők: 2 x 12 kg

Férfiak: 2 x 20 kg

 

SZTENDERDEK:

Double kettlebell clean and push press AMRAP 5 min

A versenyző álló pozícióból indul, az eszközök a talajon helyezkednek el vele szemben. Az óra indítása után bírói jelzésre kezdheti el a feladatvégzést. Az ismétlések során a belleket köténypassz helyzetből kell eljuttatni rack (clean), majd onnan láblökéses nyomással (push press) fej fölötti pozícióba. Utóbbi esetében a térdeknek, a csípőnek és a vállaknak nyújtva kell lennie. Amennyiben mobilitási probléma merül fel, azt a bírókkal egyeztetni szükséges, a releváns fej fölötti pozícióval együtt. A láblökés során csak a sarok emelkedhet el a talajtól. A kettlebellek tetszőleges alkalommal visszatehetők a talajra az időkereten belül. Minden letételnél vissza kell kísérnie kontrolláltan a talajra az eszközöket. A feladathoz az alábbi eszközök használhatók: csuklószorító vagy bandázs, térdgumi, súlyemelő vagy erőemelő cipő és öv. Nem használható térdbandázs és könyökgumi. Az elért érvényes ismétlések száma állítja fel a helyezéseket.

Érvénytelen az ismétlés amennyiben a versenyző:

 • talajról egyből vállra juttatja a kettlebelleket, kihagyva a köténypasszt
 • nincs meg fej fölötti pozícióban a lockout, azaz a kar teljes nyújtása
 • a teljes talp elemelkedik a nyomás során, azaz elugrik a talajtól 
 • nem érinti a rack pozíciót a mozdulat pozitív vagy negatív szakaszában
 • ellép az ismétlés közben
 • eldobja az eszközt 
 • a láblökés után is hajlítja a térdét (jerk technika)

 

 

 

Harmadik feladat – Aerob teszt

3 RFT (Round for time)

1000-750-500 méter evezés

20-20-20 méter Farmer séta

15-12-9 Burpee és sumo deadlift

A feladatsort a fentebb leírt sorrendben és ismétlésszámban kell végrehajtani.

A versenyző álló helyzetből a platformról kezd, kezében nincsen semmi. A bíró jelzésére kezdheti el a feladatsort.

Nők: farmer sétánál 2 x 24 kg, sumo deadlift 16 kg

Férfiak: farmer sétánál 2 x 32 kg, sumo deadlift 24 kg

SZTENDERDEK:

A feladatsort a fentebb leírt sorrendben és ismétlésszámban kell végrehajtani.

A versenyző álló helyzetből a platformról kezd, kezében nincsen semmi. A bíró jelzésére kezdheti el a feladatsort.

Nők: farmer sétánál 2 x 24 kg, sumo deadlift 16 kg

Férfiak: farmer sétánál 2 x 32 kg, sumo deadlift 24 kg

Sztenderdek

Evezés:

A versenyző a lábrögzítő pánt behúzása előtt nem kezdheti meg az evezést. A damper szabadon állítható. A bíró ellenőrzi az adott táv elérését. Az evezőkar az adott táv leevezése előtt nem tehető vissza. Az evezőkart kontrolláltan kell visszahelyezni, ha a versenyző elengedi, azért 10 mp büntetésben részesül elengedésenként.

Farmer séta:

A versenyző felveszi a talajról a belleket, amiket a lehető leggyorsabban eljuttat a kijelölt pontig, majd visszatér velük a kiinduló pozícióba. Amennyiben visszatéréskor a belleket nem kontrolláltan teszi le a versenyző, hanem ledobja őket, akkor meg kell ismételni a sétát.

Burpee, sumo deadlift:

A versenyző álló helyzetből ( térd, csípő nyújtva) indul. Csípődöntést követően páros kézzel megfogja a két bellt, majd páros lábbal hátraugrik, és fekvőtámaszhelyzetbe kerül. A lábak zárt pozícióba érkeznek a hátsó pozícióban. Az ismétlés csak akkor érvényes, hogyha a hátraugrást követően a gerinc végig neutrális, a térd és a csípő egyaránt nyújtott helyzetbe kerül. Ezt követően sumo terpeszbe felugrik a versenyző, ahol a bellek a lábak között helyezkednek el. Majd felhúzza a belleket, ahol a felső pozícióban a versenyző térdének és csípőjének nyújtva kell lennie, és ki kell húznia magát, azaz a vállak nem eshetnek előre. A felső ponton a test függőleges, a váll és csípő egy vonalban van a test függőleges tengelyével párhuzamosan. Ezután a versenyző leteszi a belleket és elindítja a következő ismétlést a fent leírtak szerint.

 

 

 

A Döntő feladatsora a helyszínen kerül kihírdetésre

 

 

 

TERVEZETT IDŐREND

 

 

Regisztráció, bemelegítés: 8:45-9:50

Nyitóbeszéd: 9:50-10:00

 1. feladat, erő 10:00-11:15
 1. feladat, anaerob 11:30-12:15

12:00-12:30 ebédszünet. Pizzaboy rendelés átvétele 12:00 órától

(2. feladat Flight vége, 12:15)

 1. feladat, aerob 12:30-14:30

Tight hold döntő 14:30-15:00

 1. Thor cup Döntő  15:00-15:35

 Eredeményhírdetés: 16:00

 

 

 

A versenyen való részvétel regisztráció-köteles, amelynek első lépése egy email küldése az info@thorgym.hu címre. A levélben kérünk írd meg az alábbi adatokat: Termed, Edződ neve, testsúlyod.

A második lépésben, a regisztráció véglegesítéséhez a nevezési díj befizetése szükségeltetik, amelyet megtehettek bármely Thor Gym pultjánál a nyitvatartási időben. A nevezési díj 7.000,- forint/fő.

(Aki a tavalyi versenyre nevezett és befizetett, kérjük emailen jelezze, s természetesen a már befizetett összeget beszámítjuk!)

Nézőknek a belépés ingyenes.

Fontos, hogy a verseny résztvevőinek száma limitált, összesen 64 fő.

A helyeket a befizetések sorrendjében töltjük fel. A Thor Cup zárt háziverseny és csak a Thor Gym vendégei indulhatnak, akik érvényes bérlettel rendelkeznek.

 

Jelentkezési időszak: 

2020.11.04. – 2020.11.22. 23:59, (vagy a jelentkezési helyek betelte)

Nevezési díj: 

7.000,- forint/fő, melyet minden Thor Gym pultjánál készpénzel tudtok fizetni.

Jelentkezők maximális száma:

64 fő

(A végleges, tehát befizetett regisztrációt, lemondás esetén nincs lehetőségünk visszafizetni november 19-e, péntek után! Ellenben a nevezés bármikor átruházható.)